ОБЩЕСТВЕНА РЕАКЦИЯ СРЕЩУ АНТИЕВРЕЙСКАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ 1940 -1944 Г.

ОБЩЕСТВЕНА РЕАКЦИЯ СРЕЩУ АНТИЕВРЕЙСКАТА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ 1940 -1944 Г.

Още с публикуването на проекта за Закон за защита на нацията през октомври 1940 г. и по време на обсъждането дял ІІ – “За лицата от еврейски произход”, предизвиква бурно обществено недоволство.
Прочети още >
174

Из писмо на запасните подофицери български евреи, заселени в Тел Авив, Палестина, изпратено до военния министър ген. Теодоси Даскалов, с искане да им бъдат изпратени възпоминателните медали за участието им във войните – приложение № 2 към изложението на Централната консистория на евреите в България.

София, 1940


175

Таблица за професионалното разпределение на евреите в София – приложение № 3 към изложение на Централната консистория на евреите в България до ХХV ОНС срещу законопроекта за защита на нацията.

София, 1940

Вижте всички 2 изображения на документа

176

Сведение за участието на евреите в общата престъпност в България – приложение № 4 към изложение на Централната консистория на евреите в България до ХХV ОНС срещу законопроекта за защита на нацията.

София, 1940

Вижте всички 2 изображения на документа

177

Факти и прояви на българското еврейство в защита на България – приложение към изложение на Централната консистория на евреите в България до ХХV ОНС срещу законопроекта за защита на нацията.

София, 1940

Вижте всички 5 изображения на документа

31

“Калугерски възпоменания на историята”, чернова на статия от Серафим Георгиев по повод съпротивата на Българската православна църква срещу репресиите над евреите, изпратена до Петър Габровски, министър на вътрешните работи и народното здраве.

София, Б.д.

Вижте всички 3 изображения на документа

185

Молба до председателя на ХХV ОНС и народните представители за милост към евреите.

София, Б.д.


490

Досие на Българския лекарски съюз в Дирекция на полицията с приложен списък на лекарите евреи, донесение за протестното писмо на Съюза срещу законопроекта за защита на нацията и фотокопие на писмен протест на лекари срещу жестокости към баските в Испания.

София, 9 ян.1933 – 21 ян.1943

Вижте всички 34 изображения на документа

173

Списък на загиналите през войните български евреи, изпратен до ХХV ОНС като приложение №1 към изложение на Централната консистория на евреите в България.

София, 1940
Списъкът е подписан от Коюмджиев, началник отделение в Министерство на войната, Золотович, завеждащ бюро Статистика, о.з. полковник Аврам Тааджер, председател на Дружеството на участвалите във войните български евреи, и Алфред Демайо, секретар на Дружеството.

Вижте всички 2 изображения на документа

35

Извлечения от книгата за раждания на Равината на евреите от ешкеназки обряд в Белград, издадени на Ливия, Роберт, Иван и Златан Бергер.

Нови сад, 1939

Вижте всички 5 изображения на документа

528

Позив [на ЦК на БКП] против антисемитските действия на членовете на Съюз "Ратник", против провокаторите и чуждите агенти.

Б.м, 1939

Вижте всички 2 изображения на документа